Over haar werk​​​​​​​

"Boterbloem droogde haar tranen en begon te glimlachen. Ze haalde diep adem, zuchtte. Het maakte allemaal deel uit van opgroeien. Je had deze kleine snelle passies die als je knipperde met je ogen verdwenen. Je vergaf fouten, vond perfectie, werd waanzinnig; totdat de volgende dag de zon opkwam en het voorbij was. Breng het tot leven, oud meisje, en ga morgenochtend verder. " ~ William Goldman, The Princess Bride
Hey, ik ben Sandra Helena. Sinds 2008 is fotograferen mijn passie.   
Tijdens de wandelingen die ik maak, leg ik de zijzoenen vast. Het ene jaar is een pad sprookjesachtig doordat het fluitenkruid in overvloed aanwezig is, terwijl het andere jaar de brandnetels het roer hebben overgenomen. 
De natuur is nooit hetzelfde en dát maakt het spannend door de beelden die mij gegeven worden. Heerlijk om dan zonder plan op pad te gaan! 
Op regenachtige dagen is mijn studio de plek om te experimenteren met (macro)fotografie. Zo speel ik én in de natuur met het licht dat aanwezig is én met studiolicht waarbij ik de controle heb. Het verhaal van kleuren, structuur, compositie en beweging is wat mij intrigeert. Een foto dient als basis; is mijn canvas waarbij er vanalles kan veranderen d.m.v. allerlei digitale technieken en toevoegen van andere fotodeeltjes. 
Pas als het af is, weet ik wat het is geworden.​​​​​​​ Of te wel ik ben creatief met fotograferen en een leverancier van beelden. Welkom in mijn wereld van schrijven met licht!
Culturele Route Gorinchem
www.cultureleroute.nl
Sandra Helena maakt foto’s van o.a. bloemen, vogels, vlinders, bomen, luchten en water, tijdens haar dagelijkse wandelingen in de natuur. Zij ziet deze foto’s als haar canvas maar ook haar verf. Alles in de foto’s kan veranderen. Ze smeert uit, laat doorvloeien, gumt en verandert kleuren. Ook worden er voor één beeld soms meerdere foto’s gebruikt. Dit alles altijd met veel oog voor detail en liefde voor het oorspronkelijke onderwerp de natuur. Er lijkt in iedere foto beweging te zitten variërend van een zacht briesje tot een wilde storm. Sandra werkt niet volgens een vooropgezet plan maar toch vormt haar werk een eenheid.
BERT VAN ZOEST | KUNSTLIEFHEBBER
"Het is de kunst om aan foto's van wat er in de schepping aanwezig is, iets toe te voegen. Soms moeten de afbeeldingen hard realistisch overkomen, soms fluweel zacht, soms vloeit de werkelijkheid over in iets mystieks. Dat alles doet Sandra met veel gevoel en eerbied voor mens, dier, plant en ding. Ze gebruikt daarbij vele technieken om tot de juiste expressie te komen, opdat haar foto's de gewenste emotie oproepen. En daar slaagt ze wonderwel in."​​​​​​​
FINIE PIETERS | KUNSTENARES
“San, Sandra, Sandra Helena, zelfs het gebruik van haar naam geeft diepgang van haar emoties aan. Ze is nou eenmaal een geboren kunstenaar wat minimaal inhoudt, dat ze ongeremd haar beleving moet kunnen koppelen aan haar vertaling ervan. Een gevoel wat per seconde weer heel anders kan zijn. Door haar sterk wisselende beelden laat ze ons zien, deze ruimte ook nodig te hebben in haar onbeperkte groei. Ze heeft zelfs de oerkracht haar lichamelijke “beperking” te overschrijden en ons te kunnen laten genieten van haar niet te stoppen beeldend werk. Prachtig om te mogen en kunnen zien hoe puur die beelden ontstaan en dit alles zonder het machtsgebruik van geld, dat tegenwoordig voor steeds meer onterechte aandacht zorgt. KUNST IS LEVEN, LEVEN IS KUNST!"​​​​​​​
Anja Kok | Beeldend kunstenaar / Mede- eigenaar Boekhandel Cursief
www.anjakok.nl
www.boekhandelcursief.nl
"Zinderen dat is het woord waaraan ik moet denken als ik de foto’s van Sandra Helena zie, alles trilt maar dan wel heel licht alsof het door de warmte komt. Het is een genot om natuurfoto’s te zien waar met dieptescherpte wordt gewerkt. 
Sommige foto’s zijn schilderachtig en andere meer doorkijkjes met veel diepte. Het lijkt alsof je zelf in een struik vastzit en van daaruit stiekem de wereld observeert. Alsof je de wereld bewondert en liefhebt maar er niet echt aan deelneemt. De foto’s van de hommels zijn warm van kleur en zoemen maar ook in de latere foto’s (zonder hommels) die veel koeler van kleur zijn blijft de hommel zoemen.  Ons oog wordt naar plekken op de foto’s getrokken waar we geen grip op krijgen. Hierdoor ontstaat een mooie broeierige (spirituele) sfeer. Sandra Helena is hier dwingend in door het gebruik van de wazige gedeelten."​​​​​​​
Liesbeth Kroonen | Kunstliefhebster
"Door de werken van Sandra Helena wordt ik geraakt door het lijnenspel en de sfeer. De uitleg die zij bij de foto's geeft spreekt tot mijn verbeelding. Prachtige foto's waar ik van geniet en waarvan ik er inmiddels er één zelf in mijn bezit heb. Dat is de foto uit de serie foto's fietsen: de foto met de twee fietsen tegen een muur. Het lijnenspel van het oude muurtje en de klinkers op de weg blijven mijn aandacht trekken. De fietsen zijn een genot om naar te kijken, herinneringen komen voorbij……… 
Bovendien raakt bijna elke foto die Sandra Helena maakt, ik voel er verbintenis mee."​​​​​​​
Marie-José van der Sandt  | Chair of Foundation Sapana School NL a.o.
https://stichting-sapana-school.com  
"De foto's van Sandra Helena nodigen uit tot nadere beschouwing. Ze hebben naast de ogenschijnlijke vorm een diepere betekenis. Het zijn verstilde momenten. De ene keer laat Sandra Helena ons zien waar haar oog op gevallen is, wat haar verwondert: een fiets, geïsoleerd uit het gebruik. Dit verbind ze met haar innerlijke wereld, met haar verleden of haar stelling name in het nu.
De andere keer neemt ze je mee naar buiten. Daar legt ze een miniseconde vast in een beeld, een beeld waaraan menigeen voorbij loopt, een miniseconde die nooit meer terug komt. Als je dat beeld in je op neemt ga je een stukje op reis met de verwondering van Sandra Helena. Een verwondering over het leven. "